Fire Headquarters & Emergency Services Complex, Woodbridge, CT

scroll down for details

20,260 SF
$5.54 Million
Completed: 2010

  • Two level fire station with 5 double bays was created to mitigate the scale of the complex with design features that are residential in scale, such as gabled and pitched roofs, scale-reducing water tables,  clapboard siding and buffered site features
  • Three drive-thru double vehicle bays encompass 4,225 square feet have centerline trench drains.
  • A large turn-out gear room for entire company has adjacent commercial washing and drying facilities
  • Training rooms, male and female firefighter facilities and separated public/staff entrances were developed
  • Dayroom, administrative offices, exercise room and homeland security rooms as well as an office and watch room were part of the program requirements.   
  • Silver / Petrucelli designed a 9/11 memorial incorporating a piece of steel from the World Trade Centers - the memorial was unveiled on 9/11/11.