Fire Headquarters, Branford, CT

scroll down for details

31,000 SF
$10.5 Million
Completed: 2012
2015 LEED SiLVER

  • Facility houses fire fighters 24/7 and the volunteer company which include support space such as sleeping quarters, kitchen and dining facility, training room, fitness area, and locker and shower facilities
  • Second floor serves as the administrative offices and a large community and training room
  • Facility implements a geo-thermal closed loop system which reduces the energy costs by 20-25%
  • Solar panels are used to generate electricity and hot water
  • Majority of the building materials consist of pre- and post-consumer recycled materials
  • Lighting systems implement occupancy sensors and daylight controls to reduce electrical costs
  • Facility recycles a portion of rainwater for reuse to wash the vehicles
  • Rain Gardens are implemented to capture on-site drainage and recharge the aquifers, along with landscaping that does not require irrigation